Barbecues

 

Ben je op zoek naar een nieuwe barbecue of grill? 

Dan is de kans erg groot dat je bij het zoeken naar informatie heel wat verschillende soorten, maten en merken bent tegen gekomen. Wat zijn nou eigenlijk de meest voorkomende barbecues?

 

De houtskool barbecue

Een houtskool barbecue is een barbecue die houtskool als brandstof gebruikt. Er is iets meer inspanning voor nodig dan bijvoorbeeld een barbecue op gas of elektriciteit om te kunnen beginnen met BBQ'en, het op temperatuur houden en het opruimen naderhand. Je wordt dan wel beloont met vlees wat een niet te vergelijke rooksmaak heeft, iets wat je niet kunt krijgen door op gas of met elektriciteit te koken. Een basic houtskool barbecue is ook nog eens erg goedkoop in aanschaf. Veel mensen houden van het hele grillproces en niet alleen van het eten, voor deze groep is een houtskool barbecue must. De houtskool barbecue is er voor de man of vrouw die graag met zijn of haar vrienden en vriendinnen in de tuin het perfecte vlees bakt boven de smeulende kolen. Houtskool BBQ's zijn er in verschillende vormen en maten, de zogenaamde kogel barbecue (barbecues met deksel), tafelbarbecues, de zuil barbecue (zonder deksel). En dan is er ook nog de in populariteit winnende kamado, want de kamado is ook een houtskool barbecue!



De kamado grill

De kamado grill vindt zijn oorsprong in het oude China, zo'n 3.000 jaar geleden. Tussen het jaar 300 en 538 kreeg deze grill de naam Kamado, nadat deze van klei gemaakte oven vanuit China naar Japan werd geëxporteerd. Tegenwoordig wordt een kamado grill vaak van keramiek gemaakt. De kamado grill kan tot veel hogere temperaturen verhit worden dan de normale (westerse) houtskool barbecue zoals hierboven omschreven. Binnenin de kamado wordt de hitte van de kolen boven of onder gevangen door de wanden van de (ovenvormige) grill, dit levert een ongelooflijk hete kookomgeving op, hierdoor worden de sappen en smaken ingesloten. Hierdoor kun je het vlees op erg hoge temperaturen dichtschroeien zonder dat het uit droogt of verbrand. Ook kun je allerlei voedsel langdurig garen zonder al te veel vochtverlies te veroorzaken. Grillen op een kamado grill zorgt voor een geweldige smaaksensatie. Grillen op een kamado grill wordt als de overtreffende trap gezien, keerzijde? Het komt wel met een prijskaartje.



De elektrische barbecue

In Nederland is open vuur op veel plekken verboden. Je kan dus niet zomaar op open vuur BBQ'en. Er is echter een alternatief, barbecueën op elektriciteit. Op een elektrische barbecue uiteraard! Krijg ik op deze manier wel de authentieke barbecue smaak hoor ik je denken? Met een elektrische barbecue zijn er verschillende manieren van BBQ'en mogelijk. Bijvoorbeeld direct of indirect BBQ'en. Bij het  direct BBQ'en ligt het voedsel (uiteraard) direct boven de warmtebron. Bij indirect BBQ'en wordt het voedsel niet boven maar buiten de directe warmtebron geplaatst. Door de deksel op de barbecue te plaatsen, ontstaat een afgesloten ruimte, waarbij het voedsel door de indirecte hitte gegaard wordt. Deze manier van BBQ'en is veel gezonder en ook zal je voedsel minder snel aanbranden. Ook zijn aanmaakstoffen zoals spiritus en aanmaakblokjes een potentieel gevaar voor de gezondheid. Houtskool en briketten kunnen hierdoor naar benzine ruiken. Dit is op z'n zachts gezegd geen fijne geur die in jouw voedsel trekt. Wat ook erg belangrijk is als je elektrisch gaat BBQ'en, smeer je voedsel vooraf in met olie. De olie zal je voedsel beschermen tegen aanbranden, wat er ook weer voor zorgt dat deze manier van BBQ'en een stuk gezonder wordt. Conclusie: De authentieke smaak van de houtskool barbecue is niet te evenaren meteen elektrische barbecue, de smaak komt echter wel in de buurt.



De barbecue op gas

Barbecue op gas heeft als groot voordeel dat de barbecue snel gebruiksklaar is en het bereide voedsel een heerlijke rooksmaak meegeeft.



Bekende merken

 



Welk type barbecue gebruik jij?

Barbecue accessoires nodig?

 

KokenKoken